Cos i ment

Que el cos i la ment estan lligats és una obvietat que no crec que hagi de detallar… el que no sé és si tenim clar que estan lligats en totes direccions, és a dir, el que penses es trasllada al teu cos i, penses el que penses, perquè tens el cos que tens.

Lluny de voler ser la lletra d’una cançó d’aquestes que es basen en oposar frases típiques, és una gran veritat que, amb el pas del temps, he pogut comprovar. Una estructura muscular equilibrada i flexible permet que l’energia dins el teu cos flueixi i, per tant, que les idees vinguin de forma més natural. Ben al contrari, un cos rígid, sense una base que el mantingui en una correcta postura, fa que s’acumulin tensions més fàcilment, i, que amb les tensions, apareguin les contractures, els mals d’esquena, els mals de cap, l’insomni, les digestions difícils i un llarguíssim etcètera que podeu trobar al Google amb una recerca bàsica.

Al respecte de recerques al Google, us deixo un parell de links que expliquen força bé el que estic apuntant en aquest primer paràgraf i que no voldria repetir, però sí us recomano que us els mireu.

Corregir la postura

Mente y cuerpo

El món de la interpretació i l’entrenament actoral és un pou de saviesa i coneixement personal/emocional sense fi. Pots fer els mateixos exercicis en moments diferents de la vida i sempre treuràs informació nova sobre tu mateix. Sempre descobriràs vicis, pors i prejudicis que t’estan influint a l’hora de comunicar.

Lligant l’inici del post amb aquesta breu reflexió, us volia explicar un exercici que la gran Muntsa Alcañiz ens va fer una vegada a l’Institut del Teatre i que, tot i ser, segurament,  de 1er de pàrvuls d’actors, em sembla molt interessant i, sobretot, adient pel tema cos-ment.

Escull un animal, millor un que coneguis o t’agradi. Adopta la seva postura, adopta la seva mirada, és gran? petit? és ràpid? lent? és agressiu? tranquil? I fes-te totes les preguntes necessàries perquè el teu cos vagi interioritzant com se sent l’animal escollit en qüestió. Veuràs, sense voler-ho, que vas adoptant una postura, unes tensions (o no) i visió del teu entorn molt concreta. Un cop hagis interioritzat les característiques, dedicat durant uns minuts a mirar al teu voltant amb els seus ulls.

Les coses canvien, es veuen diferents… i és així perquè la teva predisposició física i “psíquica” és diferent. Els sorolls, el silenci, les olors… i si haguessis de parlar amb algú, des del teu punt de vista de l’animal, segur que ho faries diferent….

D’aquí la gran frase “¿Qué somos, leones o huevones?!” 😉  … Bé, potser no és ben bé això, però en tot cas si ets un lleó segur que vius les coses d’una manera determinada. Pots provar-ho la propera vegada que hagis d’afrontar un tema, dirigir-te a una persona, reflexionar sobre una dificultat… i és possible que et sorgeixin nous punts de vista.

Així doncs, siguis un elefant, un gat, una tortuga marina, tinguis les espatlles encongides, “un pecho palomo”, caminis fent “remena nena”, mirant al terra, no t’agradi mirar directament els ulls del teu interlocutor… i totes les opcions que et puguis imaginar, tingues en compte que tot t’està influint en com veus el teu entorn, com et relaciones amb els altres, com et comuniques… i tot, absolutament tot, ho pots canviar entrenant el cos. Per entrenar, i això serà motiu del post següent, em refereixo a tenir consciència de com funciona biomecànicament, reforçar muscularment les zones que ho necessiten, estirar les cadenes musculars que suporten més tensió, aprendre a relaxar-te, respirar i a concentrar-te només en allò que estàs fent.

Cuida el teu cos perquè només en tens un. Cuida el teu cos perquè és dins seu on hi ha tots els òrgans vitals i perquè són ells el motor de la teva vida, dels teus pensaments i dels teus sentiments.

Us deixo el vídeo de Jack Lalanne, un gurú al més pur estil americà que parla sobre la felicitat, la necessitat de somriure i, sobretot, la importància de tractar bé el cos per ser feliç.

15 October, 2012

LEAVE A COMMENT